Affärsområde Industriverktyg innehåller företag med produkter och tjänster inom skärande och bearbetande verktyg, såsom sågklingor. Läs om företagen och produktområdena inom området nedan och besök deras respektive hemsidor eller kontakta oss för ytterligare information. För information om fler av våra bolag, följ länkarna till affärsområde Industrikomponenter i polymera material och Interiör och design.

Swedex AB

Swedex AB är en av norra Europas ledande tillverkare av sågklingor till den globala trä-, aluminium-, plast- och metallindustrin. Företaget besitter ett mycket stort kunnande om kapning och klyvning med hjälp av hårdmetallbelagda sågklingor och den långsiktiga satsningen på kompetens, kundservice och produktutveckling har gjort företaget marknadsledande inom sin bransch. Swedex har över 40000 sågklingor i lager för omgående leverans men producerar också sågklingor anpassade för unika applikationer och användningsområden. Sågklingorna säljs genom ett nätverk av distributörer och återförsäljare i hela Sverige och hälften av försäljningen sker via export.

I Swedex ingår en avdelning som under namnet Diamantprofil tillverkar elektropläterade slipverktyg, samt varumärket Strandklingan, en specialist på röjsågklingor.

Swedex startade sin verksamhet 1983 och är beläget i Mjölby och Skogås. Swedex ingår i koncernen sedan 1998.

Diamantprofil AB

Diamantprofil är en av norra Europas ledande tillverkare av elektropläterade slip- och skärverktyg med extrem formstabilitet. Verktygen beläggs med diamant eller bornitrid och används exempelvis vid bearbetning av hårdmetall, keramer, kompositer, sten, betong, kisel och olika former av stål. Nedslitna verktyg kan ombeläggas för att återfå ursprunglig kvalitet och prestanda, och att ombelägga utslitna verktyg oberoende av fabrikat, är bra ur såväl ett miljömässigt som ett ekonomiskt perspektiv och utgör i dag en stor del av företagets produktion. Diamantprofil tillhandahåller även konventionella slipskivor och skärpverktyg, samt friktion och hårda ytor.

Diamantprofil startade sin verksamhet 1991 och är beläget i Skogås. Diamantprofil ingår i koncernen sedan 2010 och är sedan 2016 en avdelning inom Swedex AB.

Strand Verktyg AB

Strandklingan står för en helt ny generation högkvalitativa röjsåklingor med en prestanda i absoluta världsklass. I nära samarbete med de främsta inom skogsröjning har klingor utvecklats med resultat som tidigare inte upplevts. Strandklingan har upp till dubbla skärhastigheten jämfört med en vanlig standardklinga och en rad olika varianter produceras nu. Röjsågklingorna säljs under eget varumärke men exporteras även till ledande producenter av röjsågar.

Strandklingan ingår i koncernen sedan 2017 som ett varumärke inom Swedex och produkterna produceras på deras enhet i Mjölby.

Presentationsfilm Strandklingan